ABB lanserar som banbrytande teknikföretag sitt senaste laddsystem, Terra HP High Power, vid EVS30-mässan i Stuttgart. Systemet kan leverera effekter från 150-350kW för ultrasnabb laddning och är det första av sitt slag på marknaden

Med en global elbilsflotta som uppgick till 2 miljoner 2016* ökar efterfrågan kontinuerligt på snabba och effektiva laddstationer. I monter 43 i hall 1 på EVS30-mässan i Stuttgart 9–11 oktober visade ABB upp sin senaste laddlösning för elbilar, Terra HP.

Terra HP är det ideala systemet för snabb laddning på bensinstationer och rastplatser längs motorvägar och laddar 400V och 800V-bilar med full effekt.

Med en laddare kan en 400V-bil laddas kontinuerligt med 150kW och 375A. Dynamisk effektfördelning möjliggör simultan laddning av två bilar, upp till 350kW och 500A, med två laddare. Tillförd effekt optimeras dynamiskt med hänsyn till tillgänglig nätanslutning.

ba abb bil

Frank Mühlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon, kommenterar lanseringen:

– Vi arbetar intensivt med att stödja utbyggnaden av laddsystem för elbilar över hela jordklotet för att främja en renare miljö. Att skapa innovativa, avancerade och energieffektiva lösningar som är skalbara och kan byggas ut och anpassas efter kundernas behov är en mycket viktigt verksamhet för ABB.

Ytterligare laddare och laddstolpar kan läggas till efter installationen, vilket ger en kostnadseffektiv och framtidssäker lösning för expanderbara laddstationer som kan växa i takt med att elbilsmarknaden.

Terra HP systemet når maximal tillgängligheten genom redundans både i effekt och kommunikationssystem. Laddaren har använts i fält i ett flertal system för elbussladdning och visat på extrem tillförlitlighet och robusthet.

För laddningsoperatörerna erbjuder Terra HP fördelen av ABB Ability™ Connected Services, som levererar förbättrad funktionalitet, inklusive möjligheten att enkelt ansluta laddare till administrativa system, betalningsplattformar och smarta elnätssystem. Avancerad fjärrdiagnostik, fjärreparation, programuppdateringar minimerar driftavbrott och ger låga driftskostnader för operatören.

Terra HP ger ett antal fördelar för användare, bland annat en intuitiv och användarvänlig pekskärm och flera betalningsalternativ.

ABB har levererat laddlösningar som en del av arbetet med att främja hållbar mobilitet sedan 2010 och har sålt mer än 6000 uppkopplade DC-snabbladdare över hela världen för personbilar och kommersiella fordon.

Redaktionen