Atlas Copco kommer att samarbeta med försvars- och säkerhetsföretaget Saab AB och dess dotterbolag teknikkonsultbolaget Combitech AB för att erbjuda gruvkunder lösningar för säker och avancerad digital verksamhet.

Samarbetet bygger på Atlas Copcos starka position inom gruvindustrin, Saabs tekniska plattformar, och Combitechs arbetsmetoder och erfarenhet från att ha framgångsrikt digitaliserat stridsflygplanet Gripen E.

Det nya partnerskapet omfattar bland annat digitaliseringsarbete för autonoma gruvor och relaterade lösningar för kontrollrum, cybersäkerhet och ekosystem.

a gruva ar

– Det här samarbetet går helt i linje med vår bild av framtidens digitala gruva , säger Helena Hedblom, chef för Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik.

– Vi kommer att stödja våra kunder i deras arbete med att öka produktiviteten genom smart digitalisering av gruv- och tunnelverksamhet. Vi knyter till oss de bästa i branschen – tillsammans kommer vi att leverera än mer produktivitet och säkerhet till kunderna.

Det här samarbetet är ytterligare ett exempel på Atlas Copcos ökade fokus på en säker digitalisering av gruvverksamhet. Tidigare i år förvärvade Atlas Copco en del i Mobilaris MCE, en verksamhet vars mjukvarulösningar erbjuder en helhetsbild av gruvverksamheten, positionering i realtid och statusinformation om fordon, utrustning och personal.

Redaktionen