Efterfrågan på mindre SUV:ar ökar och en av nyheterna i segmentet är nya Ford EcoSport. Nu rullar tillverkningen av nya Ford EcoSport igång på fabriken i rumänska Craiova. Ford investerar uppemot 200 miljoner euro i fabriken och skapar 1700 nya jobb. Totalt kommer 3900 personer arbeta på anläggningen vid årsskiftet.

Små SUV:ar är det snabbast växande bilsegmentet i Europa. Med sikte på det startar Ford nu produktionen av nya Ford EcoSport i fabriken i Craiova i Rumänien. Företaget har investerat cirka 200 miljoner euro i den nya produktionen, som också bidragit med 1700 nya jobb. Den Craiova-byggda modellen kommer att säljas på 56 marknader fördelade över fyra kontinenter.

– EcoSport är ännu ett exempel på hur vi utvecklar vårt företag utifrån våra styrkor – i detta fall SUV:ar i världsklass. Med en ökad efterfrågan på vår nya EcoSport, men även smidiga SUV:ar generellt, har det blivit dags att starta en produktion av dessa modeller i Europa, säger Steven Armstrong, chef för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika.

ab ford

En kraftfull och effektiv SUV
Nya Ford EcoSport levererar en optimerad körupplevelse med hjälp av Fords intelligenta fyrhjulsdrift. Den intelligenta tekniken känner av hur bilens hjul greppar vägytan och kan därefter justera vridmomentet upp till 50/50 mellan bakre och främre hjulaxeln på mindre än 20 millisekunder – tjugo gånger snabbare än vad det tar att blinka. Teknologin erbjuds i kombination med Fords helt nya 1,5-liters EcoBlue-dieselmotor och en sexväxlad manuell växellåda, som genererar 125 hästkrafter och ett vridmoment på 300 newtonmeter. Motorn har en bränsleförbrukning på 4,5 liter per 100 kilometer och ett koldioxidutsläpp på 119 gram per kilometer.

Välj mellan tolv djärva färger
Den nya modellen har ett utseende som påminner både om Fords medelstora SUV Kuga och den större varianten Ford Edge. Frontens design domineras av en ny, stor, trapetsformad grill och distinkta strålkastare. Modellens bakre stötfångare och baklyktor är omgjorda för att ge ett mer stilrent uttryck. Kunderna kan välja mellan tolv olika exteriörfärger, där bland annat Lightning Blue, Ruby Red och Tiger Eye ingår.

Om Ford Motor Company:
Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Redaktionen